Saturday, 2 June 2012

Karangan Jenis Menyambung Cerita

Ini adalah contoh karangan seorang murid semasa ujian .Saya rasa jalan ceritanya baik dan dikarang secara spontan.Namun begitu, karangan ini telah saya edit sebelum disiarkan.

Soalan:
Loceng sekolah berbunyi. Semua murid keluar dari kelas masing-masing untuk pulang ke rumah. Aku berjalan ke perhentian bas yang terletak di hadapan sekolah. Tiba-tiba...

Mulakan cerita anda dengan : Tiba-tiba ...

Tiba-tiba, aku terlihat ramai orang menuju ke arah perhentian bas . Aku mempercepat langkah . Ada murid sekolah kemalangan .

Hatiku berdebar, rasa-rasanya aku amat mengenali mangsa . Aku mendekati mangsa. Tidak syak lagi Aliya yang terbaring di atas jalan dengan berlumuran darah. Aku berlari mendapatkan sahabatku. Aliya seperti ingin menyatakan sesuatu padaku.

Tidak lama kemudian, ambulans pun tiba. Aku mengiringi Alya ke hospital . Aku melihat kepalanya berdarah dan badannya luka . Dia kelihatan lemah dan tidak bermaya.Alya segera dimasukkan ke wad kecemasan. Sementara menunggu , aku menelefon ibu bapanya .

Ketika aku sedang duduk menanti Alya , ibu bapanya tiba . Mereka tidak dapat menahan kesedihan. Aku menenangkan mereka. kemudian, seorang doktor keluar . Doktor memaklumkan keadaan Alya. Beliau meminta kami banyak berdoa . Alya masih tidak stabil. Dia kehilangan banyak darah.

Tanpa disedari, aku menangis . Aku berdoa semoga Alya selamat . Seterusnya , aku menelefon ibu dan ayah aku memaklumkan kejadian. Aku meminta kebenaran untuk menemani ibu bapa Alya.

Setelah penat menunggu, aku tertidur . Aku terjaga setelah terdengar bunyi riuh rendah . Kebanyakan saudara mara Alya sudah berkumpul di hospital. aku melihat kebanyakan mereka menangis. Seterusnya, aku terdengar mereka menyatakan Alya sudah meninggal dunia.

Aku seperti sedang bermimpi. Aku meminta kepastian daripada ibu Alya. Benar, Alya sudah meninggal . Aku reda kerana Allah lebih menyayanginya. Setiap yang hidup pasti akan mati.


Dikarang oleh : Nurfaizah bt Zamani
Tahun 6 UKM, SK. Sungai Petani,Kedah.

8 comments:

 1. wah, jalan cerita yang menarik! tapi, kalau panjangkan sedikit mungkin lebih menarik.

  ReplyDelete
 2. wah, jalan cerita yang menarik! tapi, kalau panjangkan sedikit mungkin lebih menarik.

  ReplyDelete
 3. wah,ini kalau ade dalam pecubaan UPSR,blehlah aku buat

  ReplyDelete
 4. wah,ini kalau ade dalam pecubaan UPSR,blehlah aku buat

  ReplyDelete
 5. sebijik maa karangan aku cuma nama dan cara kematian

  ReplyDelete
 6. sedihnya....saya juga ada kawan bernama alya rihana....saya harap bukan dia yg terjadi

  ReplyDelete